NEW YORK - De prijs van Amerikaanse olie is maandag boven de 50 dollar per vat gestegen. Dat is een reactie op dreigementen van Nigeriaanse rebellen om een totale oorlog te beginnen in de oliedelta.

De notering van Amerikaanse olie voor levering in november ging in New York ten opzichte van het slot van vrijdag omhoog met tot het hoogste niveau in het bestaan van de termijnmarkt. Het vorige record (49,40 dollar) werd geboekt op 20 augustus.

Op de termijnmarkt in Londen werd voor een vat (159 liter) Brent-olie uit de Noordzee een notering neergezet van 45,13 dollar. Eerder op de dag was dat nog 46,28 dollar. Dat was het hoogste peil sinds de handel in het desbetreffende oliecontract in 1988 begon. Het verschil tussen Amerikaanse olie en olie uit de Noordzee zit in de kwaliteit.

Nigeria

De plotselinge verdere stijging van de prijs had te maken met een verklaring van opstandelingen in de Nigeriaanse oliedelta. Ze beginnen op 1 oktober een "totale oorlog tegen de Nigeriaanse staat". De leider van de rebellen, Mujahid Dokubo-Asari, adviseerde alle oliemaatschappijen de productie te stoppen. In de delta worden dagelijks 2,3 miljoen vaten olie opgepompt, de totale olieproductie van het land.

Shell evacueerde vrijdag al de 240 werknemers van twee productielocaties in de delta. De verplaatsing van de mensen hing samen met de onstabiele situatie in het land.

Irak en Mexico

Afgezien van de situatie in Nigeria zijn er ook andere redenen voor de stijging van de olieprijs. Zo worden de olie-installaties in Irak nog altijd bedreigd en staat de olieproductie in de Golf van Mexico onder druk door de orkanen die het gebied teisteren. Bovenden raakten veiligheidstroepen in de Saudische hoofdstad Riyad slaags met leden van een militante groepering na de dood van een Fransman in de stad Jeddah.

Pe OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, probeerde maandag olie op de golven te gooien. OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro verklaarde dat zijn organisatie nog wel ruimte heeft om meer olie op de markt te brengen. "We hebben 1,5 miljoen vaten per dag aan extra capaciteit", aldus de voorzitter, die tevens minister van Olie van Indonesië is.

Onlangs besloot de OPEC haar officiële maximale productie te vergroten, maar de olieprijs reageerde daar nauwelijks op. De verhoging had dan ook een symbolisch karakter, omdat de OPEC-landen al meer produceerden dan de officiële maximumhoeveelheid.