De rechtbank Overijssel heeft thuiszorgorganisatie TSN uit Almelo uitstel van betaling verleend.

Dat maakt de rechtbank maandag bekend.

Jan van der Hel van Van der Hel Advocaten uit Enschede en Jacques Daniels van Daniels Huisman Advocaten uit Almelo zijn benoemd als bewindvoerders. Zij gaan onderzoeken of er een doorstart moet plaatsvinden of dat er een faillissement moet volgen.

Het uitstel betreft alle onderdelen in de huishoudelijke hulp van TSN. Juridisch gaat het om de BV's TSN Thuiszorg, TSN Groningen, TSN Achterhoek, TSN Noord-Oost Brabant en TSN West-Brabant. Bij uitstel van betaling, of surseance in jargon, hoeft een bedrijf voorlopig de meeste rekeningen niet te betalen. Lonen en schulden zoals hypotheeklasten en belastingschulden moeten wel worden betaald.

Banen

Vrijdag vroeg TSN uitstel van betaling aan, waardoor ruim 11.000 banen in gevaar komen. De directe aanleiding voor de aanvraag is het oordeel van de rechtbank dat het bedrijf de uurlonen niet mag verlagen met 20 tot 30 procent. Zonder een loonverlaging moet TSN geld toeleggen op het onderdeel 'Hulp bij het Huishouden'.

De overheid geeft minder geld aan gemeenten voor de thuiszorg en gemeenten willen zelf ook minder betalen, zei algemeen TSN-directeur Zion Jongstra vrijdag in een toelichting. Daardoor komen organisaties zoals TSN in de financiële problemen. 

De bezuinigingen, sinds dit jaar opgelegd door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), moet de almaar stijgende zorgkosten in bedwang houden.

De divisie Thuiszorg heeft het afgelopen jaar vijf keer moeten reorganiseren, waarbij in totaal meer dan 4.000 banen werden geschrapt.