Topman Gerrit Zalm van ABN Amro zou zich niet schuldig voelen als de Staat er bij de verkoop van alle stukken ABN Amro bij inschiet.

Dat zei de oud-minister zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro is de verkoop van de aandelen geen kwestie van ''moraliteit". Zalm rekende voor dat de redding van de bank de Staat 21,5 miljard euro heeft gekost. Gerekend met de introductiekoers van 17,75 euro zou de Nederlandse overheid een verlies van enkele miljarden lijden.

Voorzichtig

ABN voelt zich niet verantwoordelijk voor een eventuele schuld die overblijft. Volgens Zalm is de term restschuld ook niet juist. ''De aandelen zijn het eigendom van de minister. Zijn de stukken verkocht, dan is het klaar. Punt", zo zei hij.

Zalm benadrukte nogmaals dat ABN Amro ''degelijk, voorzichtig en efficiënt", zal bankieren en dat beleggers die meer risico's willen, beter in andere banken kunnen investeren. ''Grotere risico's betekenen daarbij ook grotere kans op verliezen", aldus de topman. ''ABN Amro is een stabiele bank die zijn aandeelhouders een aantrekkelijk rendement biedt."

Overigens is het volgens Zalm ook nog niet gezegd dat de Staat de aandelen uiteindelijk met verlies zal verkopen. Hij wees daarbij op de winst van het aandeel ABN sinds het op 20 november op de beurs bracht. Vrijdag sloot het aandeel op 19,65 euro.