AMSTERDAM - Na een paar slechte handelsdagen stond de effectenbeurs in Amsterdam, net als in de rest van Europa, woensdagochtend weer in de plus. Meevallende kwartaalcijfers van Cisco Systems, dinsdagavond, stimuleerden de handel. De graadmeter van de 25 meest verhandelde fondsen, de AEX, stond aan het einde van de ochtend 1,4 procent hoger op 495,87 punten.


Bekijk video

Technologiefondsen waren de grote winnaars door het optimisme bij Cisco. Chipmachinefabrikant ASML nam de leiding binnen de AEX-index. Het aandeel steeg met 6 procent naar 22,64 euro. Getronics steeg 5,6 procent, KPN 4,3 procent, CMG 4 procent en Philips 3 procent.

"De afgelopen tijd hebben we een aantal hele slechte beursdagen gehad. Nu zie je dat de markt zich enigszins herstelt, onder meer doordat er koopjesjagers actief zijn. En natuurlijk heeft Cisco de stemming positief beïnvloed. De technologiejongens trekken nu echt de kar", meent een beursanalist.

De levensmiddelenconcerns Unilever en Numico bungelden onder aan de AEX-index. De aandelen daalden met respectievelijk 0,4 en 1,6 procent.

Cisco Systems steeg dinsdag na sluiting van Wall Street al 12 procent in koers. De Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur voor de telecom- en internetindustrie wist de afgelopen drie maanden zijn winstgevendheid sterk te verbeteren. Ook was het toonaangevende technologiebedrijf positiever over de toekomst.

Dat de Amerikaanse centrale banken de rentetarieven dinsdagavond handhaafden had geen invloed op de Europese handel. Het rentebesluit verraste niemand.

Midkap

De MidKap-index noteerde een licht plusje van 0,2 procent naar ,16 punten. Luchtvaartmaatschappij KLM kreeg er na de presentatie van zijn jaarcijfers 1,9 procent bij.

In de rest van Europa stond de beurs in Londen 1,1 procent hoger. Frankfurt steeg 1,6 procent en Parijs 1,8 procent.

In Londen waren de forse koersstijgingen van mediaondernemingen als Granada, Carlton en BSkyB opvallend. Beleggers besloten deze aandelen te kopen omdat de Britse regering een wetsontwerp in behandeling heeft die het buitenlandse bedrijven vergemakkelijk Britse mediabedrijven over te nemen. De financiële markten verwachten nu een snelle entree van bijvoorbeeld de Amerikaanse mediagigant AOL Time Warner.

Lufthansa was in Frankfurt een van de weinige dalers nadat bekend was geworden dat easyJet concurrent Deutsche BA wil overnemen. Voor Lufthansa zal de concurrentie zwaarder worden aangezien easyJet met succes zijn concept van goedkoop vliegen weet uit te bouwen. Op de beurs in Londen steeg easyJet 0,8 procent in koers.

Euro

De euro had het zwaar in de ochtendhandel. De munteenheid bleef met een koers van 0,9105 dollar maar net boven de 91 dollarcent. De euro sloot dinsdag in Europa nog op 0,9150 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6235 naar 0,6220 pond.