TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, heeft uitstel van betaling aangevraagd voor de divisie Hulp bij de Huishouding. Hiermee komen 12.000 banen in gevaar. De reacties van politiek en brachenverenigingen. 

TSN heeft op dit moment ruim elfduizend medewerkers in vaste dienst. Ook heeft het bedrijf enkele duizenden mensen in tijdelijke dienst.

Noodplan

De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. Het personeel van de thuiszorgorganisatie is vrijdagmorgen ingelicht dat er uitstel van betaling is aangevraagd.

Volgens Renske Leijten van de SP kan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) niet wegkijken nu de grootste thuiszorgaanbieder van het land onderuit dreigt te gaan. ''Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen.''

Zij vindt dat de bewindsman een basistarief voor thuiszorg moet invoeren waardoor gemeenten het werk niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden. Gemeenten zijn door de decentralisatie van de zorg verantwoordelijk voor de thuiszorg. Zij hebben hiervoor van Van Rijn geld gekregen.

De SP wil net als 50PLUS de bewindsman ter verantwoording roepen in de Kamer.

De PvdA wil dat Van Rijn en de gemeenten zich inzetten voor een oplossing, ''zodat mensen de ondersteuning blijven krijgen die ze nodig hebben en zorgmedewerkers niet op straat komen te staan'', aldus Kamerlid Otwin van Dijk.

Branchebelang

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) zegt in een reactie dat deze financiële problemen bij TSN zijn een voorbode voor nog veel meer bedrijven in de thuiszorg.

''Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan? Dit is een ramp voor de thuiszorg, heel veel bedrijven staat het water aan de lippen'', zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

BTN betreurt wat er met TSN gebeurt en zal een beroep doen op thuiszorgorganisaties om de zorg van gedupeerde cliënten over te nemen, ''als het echt niet lukt met TSN''. De zegsman benadrukt dat de problemen structureel moeten worden opgelost.

Staatssecretaris

Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de situatie bij TSN, zodat ''de onzekerheid voor de medewerkers zo snel mogelijk wordt beëindigd'' en zodat ''mensen die zorg nodig hebben, die krijgen''. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) . Hij noemt de situatie ''hartstikke waardeloos''.

Volgens TSN kost thuiszorg meer dan gemeenten ervoor willen betalen. ''Dat algemene beeld heb ik niet, maar dat kan natuurlijk her en der wel het geval zijn. Dat is altijd een kwestie van onderhandelen tussen bedrijven en gemeenten'', zei Van Rijn.