De voorgenomen bezuiniging op de 55 geschillencommissies voor consumentenzaken is zo goed als zeker van tafel. Zowel de Tweede Kamer als het betrokken ministerie kan zich vinden in een alternatieve invulling van de besparing.

De Consumentenbond is blij met de oplossing. ''Consumenten houden hierdoor toegang tot een betaalbaar en laagdrempelig alternatief voor de rechter als ze een geschil hebben met een bedrijf", aldus de bond vrijdag.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wilde de bezuiniging al langer voorkomen, een wens die ook wel breder in de Tweede Kamer werd gedeeld. Maar de dekking van de kosten was een probleem, ook voor minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Van Nispen heeft nu een andere dekking gevonden voor de 3,5 ton die nodig is om het verschil te dekken, in een soort verzamelpotje van financiële restjes die van andere zaken zijn overgebleven. Daarin kunnen de hele Kamer en de minister zich nu vinden, aldus Van Nispen en het ministerie. Volgende week wordt er gestemd.