De Griekse economie is sterker gekrompen in het derde kwartaal dan eerder gemeld. Vergeleken met de voorgaande drie maanden kromp het bbp met 0,9 procent. 

Dit meldt het Griekse statistiekbureau vrijdag. Eerder werd nog gemeld dat de economie met 0,5 procent was gekrompen. 

In het tweede kwartaal groeide de economie van het Zuid-Europese land nog met 0,3 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis wordt nu een krimp gemeld van 1,1 procent. Eerder was dit nog een krimp van 0,4 procent. 

Nieuwe uitbetaling

Griekenland heeft weer zicht op een nieuwe uitbetaling. De geldschieters en Griekenland zijn het op ''grote lijnen'' eens over een volgende set hervormingen en bezuinigingen die het noodlijdende land moet uitvoeren in ruil voor financiële steun. De puntjes worden nog op de i gezet, zegt een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag.

Overeenstemming over de voorwaarden maakt de weg vrij voor de uitbetaling van 1 miljard euro aan Athene. In de zomer sloten de Grieken met de eurolanden een deal over een nieuw steunprogramma ter waarde van maximaal 86 miljard euro. Dat bedrag wordt in schijven uitbetaald, afhankelijk van de voortgang die is geboekt.

Griekse economie

Bron: OESO© NU.nl/Jerry Vermanen