ING stopt per direct met de financiering van nieuwe kolencentrales. Evenmin worden nog leningen verstrekt aan nieuwe klanten in de energiebranche die voor meer dan de helft leunen op steenkool.

ING-baas Ralph Hamers noemde klimaatverandering vrijdag ''een ongeëvenaard probleem''. Banken zijn volgens de topman medeverantwoordelijk voor de aanpak daarvan. Daarom steekt de bank, afgezien van eerder aangegane verplichtingen, geen geld meer in kolenenergie.

In Parijs wordt volgende week een grote klimaattop gehouden. Doel is tot bindende afspraken te komen over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen. ING neemt deel aan die conferentie.

Kolenenergie

Groot-Brittannië nam vorige week alvast een voorschot door aan te kondigen tussen nu en 2025 helemaal te willen stoppen met kolenenergie. Het is daarmee de eerste grote economie die de verouderde en relatief zwaarvervuilende techniek om stroom op te wekken de rug toekeert.

In Nederland vindt een meerderheid in de Tweede Kamer, inclusief regeringspartij PvdA, eveneens dat kolencentrales stapsgewijs moeten worden gesloten. De volksvertegenwoordigers sloten zich eerder deze week aan bij een groep van enkele tientallen hoogleraren, die daar in een open brief toe opriepen

DNB

Ook De Nederlandsche Bank waarschuwt voor de klimaatveranderingen, de groei van de wereldbevolking en het opraken van fossiele brandstoffen kunnen een serieus gevaar vormen voor de economie.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het daarom van cruciaal belang dat banken, pensioenfondsen en ook toezichthouders hierbij hun verantwoordelijkheid nemen.

''Het is niet de vraag of, maar hoe we dit gaan aanpakken’’, zgt DNB-president Klaas Knot vrijdag. 

Knot zei dat de financiële crisis heeft laten zien dat veel bestaande manieren om met zakendoen en financiën om te gaan, niet houdbaar zijn. In zijn ogen staat niets meer dan ''het welzijn en de welvaart van iedereen op deze planeet’’ op het spel.

Duurzaamheid

De centrale bank besteedt al de nodige aandacht aan het thema duurzaamheid, maar dat zal komende tijd alleen maar meer worden. DNB-bestuurder Frank Elderson: ''We roepen financiële instellingen op om de barrières die zij ervaren, aan ons door te geven’’.

DNB trekt een soort faciliterende rol naar zich toe om eraan bij te dragen dat alle gezichten in de financiële sector min of meer dezelfde kant op kijken en ervaringen worden uitgewisseld. Zo kan een verschil gemaakt worden, is het idee.

DNB doet al onderzoek naar de zogeheten koolstofzeepbel: de vraag of er in de wereld niet te veel geld gestoken wordt in fossiele brandstoffen en technieken en of daar op afgeschreven moet worden. Ook kijkt de toezichthouder hoe groen pensioenfondsen eigenlijk beleggen.