De werkloosheid in Frankrijk is afgelopen maand naar recordhoogte gestegen. In oktober zaten krap 3,6 miljoen mensen zonder werk, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Franse ministerie van Arbeid.

Het aantal werklozen op maandbasis steeg met 42.000. Economen rekenden er gemiddeld op dat er geen werklozen zouden bijkomen ten opzichte van een maand eerder.

In september daalde de werkloosheid nog met 23.800. Dat was pas de vijfde keer sinds François Hollande in 2012 president werd dat de werkloosheid in Frankrijk op maandbasis daalde.

De toename van de werkloosheid wakkert de twijfel over het herstel van de tweede economie van de eurozone aan. Recente cijfers over de economische groei in het derde kwartaal, wezen juist uit dat Frankrijk voor het sterkste jaar staat sinds het aantreden van Hollande.

Dat de arbeidsmarkt achterblijft is een doorn in het oog van de zittende president. In 2017 zijn de verkiezingen. Hollande heeft eerder gezegd dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen als zijn beleid de werkloosheid niet omlaag zou brengen.