Banken willen dat de politiek stopt met het opleggen van nog meer regels en eisen aan de sector.

Als politici doorslaan met het stapelen van regelgeving moeten de banken straks extra kosten in rekening brengen bij het verstrekken van een hypotheek of lening, vrezen ze.

''Begrijp ons niet verkeerd. De regelgeving en extra kapitaalseisen die de laatste jaren zijn ingevoerd, zijn goed'', zei SNS-topman Maurice Oostendorp woensdag.

Hij vreest alleen dat nieuwe aanvullende eisen die nog in de maak zijn, voor extra kosten kunnen zorgen bij het aanbieden van financiële producten met een laag risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld om hypotheken of mkb-leningen.

Veranderd

Bankenkoepel NVB organiseerde woensdag een persbijeenkomst om er nogmaals op te wijzen dat er sinds het uitbreken van de crisis in 2008 veel is veranderd in de sector.

Zo zijn de buffers flink verhoogd en bestaat er nu een bankierseed. Banken zijn in het doorvoeren van verbeteringen veel verder dan veel mensen denken, was de boodschap.

NVB-voorzitter Chris Buijink erkende dat er nog stappen gezet moeten worden. Maar het verder herstellen van het vertrouwen is in de ogen van de branche niet een kwestie van meer regels.

Lastiger

ING-topman Ralph Hamers, die ook aanwezig was, benadrukt dat regels en toezicht bedoeld zijn om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, niet om het lastiger te maken voor de banken om hun taken uit te voeren.

Hamers merkte daarbij op dat er tegenwoordig ook veel 'schaduwinstellingen' actief zijn. Dit zijn bijvoorbeeld crowdfundingsinitiatieven of hedgefondsen. Ze concurreren in zekere opzichten met banken, maar zijn nog aan minder regels gebonden.