Autofabrikant Volkswagen heeft bekendgemaakt hoe het een deel van de uitstootproblemen op gaat lossen.

Het gaat daarbij specifiek om technische maatregelen voor de 1.6 en 2.0 liter dieselmotoren met de aanduiding EA189 die in Europa op de markt zijn verschenen. Dat maakt het bedrijf woensdag bekend.

De auto's die zijn uitgerust met een 2.0 liter dieselmotor krijgen een softwarematige update. Dat zou, zo schat de fabrikant in, ongeveer een half uur werk kosten.

In het geval van de 1.6 liter dieselmotoren gaat het om het plaatsen van een stromingstransformator aan de luchthoeveelheidsmeter. Daarnaast krijgt ook deze motor een software-update. Daar verwacht de fabrikant een uur tijd per motor aan kwijt te zijn.

Autoriteit

Volkswagen heeft de aanpassingen gepresenteerd aan de Duitse transportautoriteit KBA, die deze ook heeft goedgekeurd.

De fabrikant is de acties aan het voorbereiden voor alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Het mikt erop de eerste voertuigen in januari 2016 onder handen te nemen, als deze terug worden geroepen naar de fabriek.

Volgens een schatting nemen de te nemen maatregelen het hele jaar in beslag. Volkswagen belooft daarbij het ongemak voor consumenten zoveel mogelijk te beperken, en als de wagen bij de monteur moet blijven, er kostenloos vervangend vervoer geregeld wordt.