LONDEN/NEW YORK - De prijzen van ruwe olie zijn maandag gestegen naar recordniveaus. Op de termijnmarkt in Londen werd voor een vat (159 liter) Brent-olie uit de Noordzee een notering neergezet van 45,95 dollar. Dat is het hoogste peil sinds de handel in het desbetreffende oliecontract in 1988 begon. Voordat de officiële handel in Londen begon, stond op de computerschermen van de handelaren even een prijs van 46 dollar.

Ook de notering van Amerikaanse olie, die van wat betere kwaliteit is, steeg tot ongekende hoogte. De prijs van een vat voor levering in november ging in New York ten opzichte van het slot van vrijdag omhoog met 0,72 dollar naar 49,60 dollar, het hoogste niveau in het bestaan van de termijnmarkt. Het vorige record (49,40 dollar) werd geboekt op 20 augustus.

Orkanen

De prijzen lopen alweer enkele dagen op. Daaraan ten grondslag ligt de bezorgdheid over het aanbod van olie op de wereldmarkt. Door diverse oorzaken kan dat verminderen. Zo worden de olie-installaties in Irak nog altijd bedreigd en staat de olieproductie in de Golf van Mexico onder druk door de orkanen die het gebied teisteren.

De laatste tijd komt daar onrust in Nigeria bij, die zich kan uitbreiden over het gehele olierijke zuiden van het land. Bovenden raakten veiligheidstroepen in de Saudische hoofdstad Riyad slaags met leden van een militante groepering na de dood van een Fransman in de stad Jeddah.

De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, probeerde maandag olie op de golven te gooien. OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro verklaarde dat zijn organisatie nog wel ruimte heeft om meer olie op de markt te brengen. "We hebben 1,5 miljoen vaten per dag aan extra capaciteit", aldus de voorzitter, die tevens minister van Olie van Indonesië is.

Onlangs besloot de OPEC haar officiële productiemaximum te vergroten, maar de olieprijs reageerde daar nauwelijks op. De verhoging had dan ook een symbolisch karakter, omdat de OPEC-landen al meer produceerden dan de officiële maximumhoeveelheid.