ROTTERDAM - Het Rotterdamse transportbedrijf Nedlloyd heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 50 miljoen euro voor de kiezen gekregen. Een jaar geleden boekte Nedlloyd in hetzelfde kwartaal nog 5 miljoen euro winst.
Nedlloyd

Nedlloyd is voor de helft eigenaar van zowel lijnvaartrederij P&O Nedlloyd (samen met P&O) als luchtvaartmaatschappij Martinair (samen met KLM). De kwartaalresultaten van beide dochters eindigden eveneens in de min. Nedlloyds aandeel in het resultaat van beide niet-geconsolideerde deelnemingen was in totaal 50 miljoen euro negatief. In het eerste kwartaal van 2001 was dat nog 4 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2001 realiseerde P&O Nedlloyd nog 31 miljoen dollar winst. In de eerste drie maanden van dit jaar stond er echter 68 miljoen dollar verlies onder de streep. P&O Nedlloyd tekent bij de cijfers aan dat het eerste kwartaal seizoenmatig het meest ongunstige is.

Overcapaciteit

De gemiddelde opbrengst per vervoerde container was 17 procent lager. P&O Nedlloyd wijt de lagere opbrengst aan de verslechterde economische omstandigheden. Er is veel overcapaciteit in de lijnvaart omdat de afgelopen jaren veel grote containerschepen in de vaart zijn gekomen.

Het bedrijf slaagde er in de kosten per vervoerde container aanzienlijk terug te brengen. P&O Nedlloyd kondigde in maart aan dat er dit jaar zeker duizend ontslagen gaan vallen. Daarnaast intensiveerde het concern de bezuinigingen op jaarbasis van 200 naar 350 miljoen dollar. Daardoor kan P&O Nedlloyd dit en volgend jaar kosten besparen.

Martinair

Luchtvaartmaatschappij Martinair presteerde vorig kwartaal minder slecht dan in diezelfde periode een jaar geleden. Het verlies ging van 7 miljoen euro naar 3 miljoen euro. De verbetering deed zich voor in het vervoer van vracht én passagiers. Een positieve bijdrage kwam verder van de brandstofprijs, die dit jaar lager was dan in 2001. Overigens is het streven van Nedlloyd het belang in Martinair te verkopen.

Nedlloyd meent dat het eerste halfjaar van 2002 verlieslatend zal zijn. Wel verwacht het transportbedrijf dat het tweede kwartaal beter is dan de afgelopen drie maanden.