De Russische minster van Industrie Denis Manturov heeft het geplaagde Volkswagen zaterdag een steuntje in de rug gegeven. 

Volgens de politicus kampt de Duitse automaker in Rusland niet met problemen en is het merk een toonbeeld van technologische oplossingen.

De auto's van Volkswagen voldoen qua uitstoot volgens hem aan de normen en standaarden voor de Russische markt. Manturov beroept zich daarin op testen door de Russische toezichthouder.

Van het manipuleren van emissietesten, zoals Volkswagen onder meer in de Verenigde Staten en Europa heeft gedaan, is volgens hem in Rusland geen sprake.

Nieuwe fabriek

Volkswagen is sinds 2007 actief in het land. Het verkocht vorig jaar in Rusland 260.000 auto's. Onlangs opende Volkswagen een nieuwe fabriek in de buurt van Moskou. Dit jaar vallen de verkopen lager uit, onder meer als gevolg van de noodlijdende automarkt in het land.

Ondertussen werkt Volkswagen in de VS aan het oplossen van de problemen aldaar met 482.000 dieselauto's die zijn uitgerust met de zogeheten sjoemelsoftware.

Terugroepactie

De automaker heeft een plan ingediend bij toezichthouders in de VS voor een grootscheepse terugroepactie. Volkswagen had tot 20 november de tijd om met een plan van aanpak te komen. Details daarover werden niet bekendgemaakt.

Wel heeft de toezichthouder het onderzoek verder uitgebreid. Daardoor zijn nu ook circa 85.000 auto's van Volkswagen en dochter Audi, die zijn uitgerust met een 3-liter dieselmotor, onderwerp van het onderzoek. Het betreft auto's die vanaf 2009 op de markt kwamen.