Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de beoordeling over de kredietwaardigheid van Nederland één niveau opgeschroefd: tot AAA, het hoogste niveau. 

Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het kredietbureau. De firma zet het vooruitzicht op stabiel.

Volgens S&P herstelt de Nederlandse economie zich beter dan verwacht. Ook zijn de groeivoorspellingen beter. De Nederlandse economie wordt gezien als "welvarend, gediversifieerd, open en concurrerend”, aldus S&P.

Stijgende lonen en de groeiende werkgelegenheid helpen daarbij de consumptie vooruit, waardoor de binnenlandse vraag de sterke exportpositie ondersteunt. De kredietbeoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie de komende drie jaar met ongeveer 2 procent groeit.

Het Amerikaanse bureau oordeelde in mei al positiever over de Nederlandse economie.

AA+

In november 2013 verlaagde S&P de status van Nederland naar AA+. Dat is één trede onder de hoogst mogelijke beoordeling AAA.

Bij de Amerikaanse kredietbureaus Fitch en Moody's wist Nederland toen wel de hoogste status te behouden. Landen met een hoge kredietstatus kunnen doorgaans makkelijker en goedkoper geld lenen op de financiële markten.

Dijsselbloem

''Dit is uiteraard goed nieuws. Bij alle grote kredietbeoordelaars heeft Nederland nu weer de triple A-status. Dit is het resultaat van hard werken om de Nederlandse economie sterker te maken en de begroting op orde te brengen", reageerde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

''De beoordeling bevestigt dat Nederland een degelijke financiële partner is, en is tegelijk een blijk van vertrouwen in de sterke, concurrerende en stabiele Nederlandse economie.''

Nederland was niet de enige grotere economie die afgelopen jaren werd verstoten uit de hoogste klasse bij S&P, maar is wel de eerste die weer terugkeert. Onder meer de Verenigde Staten moeten het na de afwaardering van enkele jaren nog altijd stellen met een rating van AA+.