De stukken die nodig zijn voor de controle op het Europese noodfonds ESM worden weer openbaar gemaakt nadat de documenten eerder alleen vertrouwelijk ter inzage lagen.

Dat heeft het ESM-bestuur besloten, op aandringen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

"Wij willen ons controlerende werk als volksvertegenwoordigers in de openbaarheid kunnen doen", zegt Omtzigt.

De CDA'er, die de stukken wel op vertrouwelijke basis heeft ingezien, kan er niet bij dat de stukken niet gewoon door iedereen ingezien kunnen worden. "Ik zie niet één zin die vertrouwelijk zou moeten zijn."

Het ESM, dat ook het tijdelijke noodfonds EFSF beheert, is tijdens de eurocrisis opgericht als financieel vangnet voor eurolanden. Portugal, Ierland, Spanje en Griekenland hebben er noodleningen uit ontvangen.

Het geld in de fondsen is voor het grootste deel afkomstig van de eurolanden. De Nederlandse overheid staat in totaal voor 84 miljard euro garant voor de leningen. Omtzigt: "Met zo'n hoog bedrag is het onbestaanbaar dat er geen openbare controle zou zijn."

Openbaar

"Voorgaande jaren waren de jaarverslagen van ESM gewoon openbaar zodat wij ook openbaar onze controlerende taak konden uitvoeren. Dat veranderde aan het begin van dit jaar opeens", zegt Omtzigt. Kamerleden mochten er daardoor in het openbaar niets meer over zeggen, dat was volgens Omtzigt niet de afspraak.

De beslissingen over het ESM worden genomen door de Raad van Gouveneurs waarin alle ministers van Financiën van de eurozone zitten. Jeroen Dijsselbloem is daar de voorzitter van. Volgens Omtzigt is Dijsselbloem daardoor ook medeverantwoordelijk voor het vertrouwelijk maken van de stukken.

Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer concludeerde in een recent gepubliceerd rapport dat er te weinig zicht is op waar het geld dat door het ESM wordt uitgeleend, precies terechtkomt.

Het ESM-bestuur maakt de documenten binnen enkele dagen voor iedereen inzichtelijk. "De zorgen die de Algemene Rekenkamer uitte blijven bestaan. Maar we kunnen de discussie in ieder geval weer openbaar voeren en hebben op die manier weer een drukmiddel op de regering", aldus Omtzigt.