Volkswagen komt circa 120.000 dieselrijders in de Verenigde Staten tegemoet die zijn getroffen door het schandaal met sjoemelsoftware.

De kosten voor de Duitse autofabrikant voor de geste komen neer op circa 120 miljoen dollar.

Onlangs werd bekend dat Volkswagen eigenaren van auto's die in de VS betrokken zijn bij het dieselschandaal een vergoeding van 1000 dollar per klant aanbiedt. De bezitters van de wagens krijgen 500 dollar om vrij te besteden en 500 dollar om bij een Volkswagen-dealer uit te geven en drie jaar gratis hulp bij pech onderweg.

Volgens het bedrijf hebben 120.000 eigenaren zich ingeschreven voor de vergoeding, een kwart van het totaal aantal auto's dat in de VS betrokken is bij het schandaal. Volgens Volkswagen staat het eigenaren daarnaast vrij om de geplaagde automaker voor de rechter te slepen.

Naar verluidt zal het bedrijf onderwerp zijn van honderden rechtszaken in het land.

Video: VW komt 120.000 dieselrijders VS tegemoet

6,5 mljard

Het bedrijf zette eerder 6,5 miljard euro opzij om kosten die het schandaal met zich meebrengen te dekken. Ondertussen staat het plan van de Duitse automaker om een groter belang te nemen in de joint venture met het Chinese FAW Group voorlopig in de ijskast. De fabrikant spreekt van een uitstel met twee tot drie jaar.

Volkswagen werkt sinds 1991 samen met FAW dat destijds de licentie kreeg voor het produceren van de Audi 100 sedan.

Het bedrijf uit Wolfsburg heeft een belang van 40 procent in de joint venture maar zou streven naar een evenwichtiger belang, vergelijkbaar met de samenwerking die het heeft met het eveneens Chinese SAIC Motor. In die samenwerking zijn beide bedrijven goed voor een belang van 50 procent.

Dossier VW-schandaal