BASEL - De verliesgevende Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss kan voorlopig verder nu het een lening van 325 miljoen frank (210 miljoen euro) heeft binnengehaald. Financieel directeur Ulrich Svensson verklaarde dit weekeinde dat de liquiditeitsproblemen van het bedrijf voorlopig achter de rug zijn.

De luchtvaartmaatschappij is bijna een jaar op zoek geweest naar een geldlening. Met de zekerheid van financiële ondersteuning hoopt de onderneming terug te keren naar winstgevendheid.

Swiss wordt geleid door de voormalig KLM-topman Pieter Bouw. De luchtvaartmaatschappij is voortgekomen uit het regionale Crossair, dat weer een dochter was van Swissair. Swissair ging in 2001 failliet.

Het bedrijf zit al een tijd in de problemen. Vorig jaar zette Swiss ongeveer eenderde van het personeel op straat. Het ging daarbij om 3000 arbeidsplaatsen.

In de eerste zes maanden verkleinde het verlies van 333 miljoen frank in 2003 tot 33 miljoen frank (21,5 miljoen euro) nu. Na een reorganisatie werd de luchtvloot met 34 toestellen verkleind, waardoor ook de omzet afnam van 2,1 naar 1,8 miljard frank (bijna 1 miljard euro).