HOOFDDORP/LONDEN - Het telecombedrijf Celtel met de hoofdvestiging in Hoofddorp heeft beursplannen. Het bedrijf wil voor 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) aan aandelen in omloop brengen op de aandelenmarkt in Londen. Dat hebben de Britse kranten The Sunday Times en Sunday Telegraph zondag gemeld.

Een van de bestuurders van de onderneming is Marten Pieters, die eerder in de raad van bestuur van telecombedrijf KPN zat. Celtel heeft mobiele activiteiten in dertien Afrikaanse landen, waaronder Kenia en Sudan.

Volgend jaar

De zakenbanken Goldman Sachs en CitiGroup gaan de aandelenuitgifte begeleiden, meldden de kranten. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet de notering een feit zijn.

Celtel heeft de omzet de afgelopen jaren flink zien stijgen. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 446 miljoen dollar (363 miljoen euro), een sprong van 43 procent ten opzichte van 2002.

Mobiel

De Sudanese Brit Mohammed Ibrahim richtte het bedrijf in 1998 in Londen op. Hij zag wel wat in mobiele telefonie in Afrika. Ibrahim heeft zelf een belang van 25 procent in de onderneming. Mocht de beursgang slagen, dan is het belang dus 500 miljoen dollar waard.

Celtel timmert flink aan de weg. Eerder dit jaar kocht het een meerderheid van 60 procent in Kencel, een mobiele operator in Kenia. Met de overname was een bedrag gemoeid van 250 miljoen dollar. Kenia is volgens Celtel interessant, omdat het 42 miljoen inwoners heeft, van wie 7 procent een mobiele telefoon heeft. Genoeg groeimogelijkheden dus.

Groeimarkt

In een interview vorig jaar in NRC Handelsblad zei Pieters dat Afrika een goede groeimarkt is. "Er zijn meer mobiele telefoons dan telefoons met een vaste aansluiting. Hoe laag de inkomens van mensen ook zijn, communicatie is een eerste levensbehoefte."

Celtel kende in elk geval tot vorig jaar ook twee Nederlandse aandeelhouders: ING Groep en de Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden.

Met het geld van de beursgang wil Celtel verdere overnames financieren.