Griekenland heeft een akkoord bereikt met zijn geldschieters, waardoor een nieuw deel van de beloofde hulpleningen aan het land kan worden overgemaakt.

Dat meldden de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos en de Europese Commissie dinsdag.

''Er is overeenkomst over alles wat werd gevraagd'', zei de minister na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. De deal tussen de Griekse regering en de geldschieters kan nu naar het Griekse parlement, die zich daar donderdag over buigt.

Als het parlement instemt met de plannen, dan staat de eurogroep klaar om geld over te maken, stelde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dinsdag in een reactie. Hij noemde de overeenkomst "goed nieuws". Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) had het over "een goede dag".

Griekenland kan rekenen op 2 miljard euro aan nieuwe hulpkredieten uit het totaalpakket van 86 miljard euro dat deze zomer werd beloofd, in ruil voor economische hervormingen en bezuinigingen. Daarnaast is er 10 miljard euro beschikbaar voor steun aan de zwakke Griekse banken.