Hewlett-Packard schrapt 15.000 banen

SAN FRANCISCO - Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP) gaat de komende zes tot negen maanden 15.000 van de circa 150.000 banen schrappen. Bestuursvoorzitter Carly Fiorina gaf dinsdag daarmee aan dat de reorganisatieplannen van september vorig jaar, toen HP en Compaq hun fusie aankondigden, nog steeds bestaan.

De grootscheepse ontslagronde, die kan worden ingezet nu alle opstakels voor een krachtenbundeling zijn opgeruimd, zal wel afhangen van de arbeidswetgeving in de 160 landen waar het concern actief is. HP zet in op vrijwillige vertrekregelingen.

Fiorina gaf dinsdag het officiële startschot voor het nieuwe HP, dat wil gaan opboksen tegen computergigant IBM. HP bood september vorig jaar 25 miljard dollar voor Compaq, maar beide ondernemingen konden pas vorige week hun integratieplannen doorzetten. Toen gaf HP-nazaat Walter Hewlett zijn maandenlange verzet op nadat een rechtbank had geoordeeld dat HP niet onrechtmatig had gehandeld op de aandeelhoudersvergadering in maart, waarop een krappe meerderheid van de HP-aandeelhouders voor de fusie stemde.

HP wil nu de organisatie stroomlijnen in vier divisies: Enterprises systems, HP services, Imaging and printing en Personal systems. De onderneming houdt vast aan twee merknamen, al zal HP geen pc's meer onder de eigen merknaam verkopen aan zakelijke klanten. Op veel randapparatuur en diensten zal alleen de naam Hewlett-Packard prijken.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie