Het herstel van de Nederlandse economie zet volgend jaar versneld door, maar de hoge werkloosheid blijft een pijnpunt.

Dat schrijven economen van Rabobank in een maandag gepubliceerd rapport.

De werkloosheid neemt volgens Rabobank ook in 2016 maar langzaam af. Dat komt doordat tegenover de aantrekkende werkgelegenheid, ook een groeiend arbeidsaanbod staat. De bank spreekt van ''een duidelijke smet'' op de economische vooruitzichten.

Werkloosheid

Bron: Rabobank© NU.nl/Jerry Vermanen

Rabobank raamt de economische groei volgend jaar op 2,5 procent, na een expansie van naar schatting 2 procent dit jaar. Dat komt min of meer overeen met de prognose van 2,4 procent van het Centraal Planbureau (CPB).

Doordat de binnenlandse bestedingen weer op peil komen, profiteren in 2016 bijna alle bedrijfstakken van een stijgende vraag naar goederen en diensten.  

"In veel sectoren is daarbij overigens vooral nog sprake van inhaalgroei om het verlies sinds de crisis weer goed te maken. Ook is de groei nog niet voldoende om de werkloosheid volgend jaar naar een acceptabel niveau terug te brengen", schrijft Rabobank. 

Hoewel de economie in de eurozone aanhoudend groeit, zit in de mondiale economische groei niet veel schot, aldus de Rabo-economen.

Monetair beleid

Het economisch herstel in de eurozone legt wel een bodem onder de groei van de uitvoer, maar dat is dan weer te danken aan het ''extreem ruime'' monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Amerikaanse Federal Reserve zal komend jaar juist aansturen op een normalisatie van het monetaire beleid. Mogelijk gaat al in december voor het eerst in jaren de rente iets omhoog. Een mogelijke bijwerking daarvan is dat de groei in opkomende markten als China een extra knauw krijgt.