De Japanse economie is in het derde kwartaal opnieuw gekrompen en bevindt zich voor de tweede keer in enkele jaren in een recessie. 

Dat blijkt uit een eerste schatting die het Japanse statistiekbureau maandag heeft gepubliceerd.

's Werelds op twee na grootste economie kromp vorig kwartaal met 0,8 procent op jaarbasis, na een min van 0,7 procent in het tweede kwartaal. De krimp was daarmee steviger dan verwacht, economen rekenden op een daling met 0,2 procent.

De krimp werd vooral veroorzaakt door bedrijven die hun voorraden afbouwden. De uitgaven van consumenten leverden juist een sterke bijdrage aan de economie. De vooruitzichten zijn daardoor niet geheel somber.

Afbouw van voorraden is een tijdelijk fenomeen, terwijl de consumentenbestedingen de groei structureel kunnen ondersteunen. Voor het lopende kwartaal wordt dan ook weer groei verwacht.

Voor dat herstel wordt voorlopig echter niet gerekend op de investeringen in het bedrijfsleven. Die zetten ook vorig kwartaal een rem op de Japanse economie. Dit is een tegenvaller voor premier Shinzo Abe, die bedrijven juist oproept hun grote reserves te gebruiken voor nieuwe investeringen in eigen land.

Abe mikt sinds zijn aantreden eind 2012 met een agressief stimuleringsbeleid op een duidelijke versterking van de Japanse economie en een einde aan de lange periode van dalende prijzen in het land. Zijn regering werkt momenteel aan nieuwe plannen om de economie weer op het juiste spoor te krijgen.