Griekenland en de Europese schuldeisers hebben al overeenstemming bereikt over veel kwesties die in het beoogde hervormingsprogramma voor het Zuid-Europese land zijn opgenomen.

Dit heeft Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, zondag gemeld op Twitter.

De onderhandelingen maken goede vooruitgang, voegt hij toe. Komende dinsdag is een vergadering over de voortgang van de onderhandelingen.

Griekenland wacht op het volgende deel aan steun, ter waarde van  2 miljard euro, als onderdeel van het afgesproken steunpakket van 86 miljard euro.

Hypotheken 

De onderhandelingen over deze tranche hadden al in oktober afgerond moeten worden, maar Griekenland wil niet tegemoetkomen aan de eisen van de schuldeisers. Heikelpunt zouden de hervormingen rond hypotheken zijn.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

Dossier Griekenland