WASHINGTON - De Amerikaanse centrale banken hebben dinsdag besloten geen wijzigingen aan te brengen in hun rentebeleid. De 'federal funds rate', het belangrijkste rentetarief, blijft staan op 1,75 procent, nog steeds het laagste niveau in veertig jaar.

Analisten hadden ook niet op wijzigingen gerekend. Een renteverhoging zou het herstel van de Amerikaanse economie alleen maar aantasten en gezien de lage inflatie in de VS is een hogere rente niet nodig.

Het beleidscomité van de Federal Reserve, dat over de rente gaat, liet dinsdag weten dat de Amerikaanse economie een impuls krijgt door investeringen in de voorraden. Toch bleef de Federal Reserve voorzichtig door te verklaren dat de kracht van de economie in de komende maanden nog steeds onzeker is.

Rentebesluit

De Amerikaanse beurzen reageerden nauwelijks op het rentebesluit. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq-index raakten wel iets van hun eerdere winsten kwijt, maar veel was het niet.

Wall Street hoopt al enige tijd duidelijke tekenen te krijgen dat de Amerikaanse economie een nieuwe periode van economische expansie zal meemaken. Die blijven echter uit. Weliswaar groeide de economie in het eerste kwartaal met 5,8 procent, maar dit was voor een belangrijk deel te danken aan overheidsbestedingen.

Bovendien blijft de winstgevendheid van het Amerikaanse bedrijfsleven achter. Vele ondernemingen leden in de eerste drie maanden van dit jaar verlies of moesten forse winstdalingen incasseren.

Onzekerheid

De onzekerheid houdt Wall Street al enige tijd in de greep. De Nasdaq-index bijvoorbeeld moest twaalf van de afgelopen veertien handelsdagen terrein prijsgeven. Dinsdag was er weer een beetje optimisme door een stijgende productiviteit in het bedrijfsleven en dalende loonkosten. De lagere loonkosten zijn een belangrijk signaal dat de inflatie voorlopig binnen de perken blijft.

De Federal Reserve besloot ook het disconto op 1,25 procent te houden. De centrale banken komen 25 juni weer bijeen, dan voor een tweedaagse vergadering.