De Vereniging Eigen Huis (VEH) zet grote vraagtekens bij de juistheid van de cijfers die minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de aardbevingsschade in Groningen.

Dat laat VEH aan NU.nl weten.

Het aantal schadegevallen dat is afgehandeld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), zou volgens de VEH veel hoger liggen.

Uit eigen onderzoek onder 5.700 leden blijkt dat 226 eigenwoningbezitters in het Groningse bevingsgebied aangeven dat hun schade nog niet is opgelost. Dat is flink meer dan de 58 gevallen die de NAM in oktober meldde.

VEH roept de politiek nu op met de werkelijke cijfers te komen en dat het "gegoochel met cijfers" moet stoppen. De Kamerleden zouden volgens de organisatie "onjuist en onvolledig" door Kamp zijn ingelicht wat betreft de cijfers.

VEH beticht de NAM ervan een eigen definitie te hanteren van wanneer de schade bij huizen is opgelost en er zouden dossiers, tegen de wil van huiseigenaren in, eenzijdig worden gesloten. Kamp wilde niet reageren op het bericht.

Geschillencommissie

Begin november werd aangekondigd dat een geschillencommissie die verschillen van mening over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen gaat beoordelen.

Complexe gevallen krijgen een 'case manager' toegewezen. Loopt de afhandeling opnieuw vast, dan kan ook daar de arbiter uitspraak doen. Blijft er onenigheid bestaan, dan kan een gedupeerde in het uiterste geval naar de rechter stappen.