Zowel in Duitsland en Frankrijk groeide de economie in het derde kwartaal met 0,3 procent. 

Dit melden de statistiekbureaus van beide landen vrijdag. 

De Duitse groei was nagenoeg even sterk als in het tweede kwartaal, toen Europa's grootste economie 0,4 procent groter werd. De vooruitgang van het afgelopen kwartaal kwam overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

De groei werd net als in voorgaande kwartalen vooral vooruitgeholpen door de uitgaven van consumenten en herstel in de bouwsector. De investeringen en de export zetten een rem op de economie.

Door die ontwikkelingen is de aanhoudende groei niet echt een opluchting, stelde ING-econoom Carsten Brzeski in een toelichting. Volgens hem laat de afzwakkende groei in China en andere opkomende markten zijn sporen na op de Duitse economie.

Olieprijs 

Die begint mogelijk ook last te krijgen van de sterke daling van de olieprijs, omdat daardoor de vraag naar Duitse producten in olieproducerende landen afneemt.

Vooral de zwakke investeringen in Duitsland baren Brzeski zorgen. ''Zolang de investeringen niet toenemen, moeten juichverhalen over de sterke binnenlandse vraag in Duitsland met een korreltje zout worden genomen'', concludeerde hij.

De Duitse economie groeide met 1,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.

Frankrijk 

De Franse groei volgde op een kwartaal waarin de op een na grootste economie van de eurozone stagneerde. De vooruitgang van het derde kwartaal werd geholpen door toenemende uitgaven van consumenten en kwam overeen met de gemiddelde voorspelling van economen.

Naast de vraag van consumenten leverde de opbouw van voorraden door bedrijven een aanzienlijke bijdrage aan de groei. Daar stond een aanzienlijk negatieve bijdrage van de internationale handel tegenover. Die zette een rem op de groei.

De Franse economie was afgelopen kwartaal 1,2 procent groter dan een jaar eerder. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Franse economie die groei ook over heel 2015 zal laten zien. Daarmee is dit jaar economisch gezien het beste voor Frankrijk sinds 2011.