Unicredit, de grootste bank van Italië, schrapt de komende twee jaar 18.200 arbeidsplaatsen als onderdeel van maatregelen die de winstgevendheid moeten verbeteren en de financiën moeten versterken. 

Bij de grootste bank van Italië stonden op 30 juni dit jaar 146.600 mensen op de loonlijst.

De bank snijdt in zijn personeelsbestand in eigen land, Oostenrijk en Duitsland. De ingrepen moeten leiden tot een kostenbesparing van 1,6 miljard euro in 2018.

De reductie is inclusief 6000 arbeidsplaatsen die verbonden zijn aan de verkoop van de Oekraïense tak en een belang in Pioneer Global Asset Management. Eerder op de dag bereikte UniCredit een akkoord met zijn Spaanse branchegenoot Santander over Pioneer. De transactie wordt naar verwachting in de loop van 2016 afgerond.

De bank gaf woensdag ook een winstwaarschuwing voor 2018. Voor dat jaar wordt niet langer gerekend op een winst van 6,6 miljard euro, maar op 5,3 miljard euro. Dat is nog wel hoger dan de 4,9 miljard euro waarop analisten in doorsnee rekenden.

In het derde kwartaal boekte het bedrijf een nettowinst van 507 miljoen euro. Dat is een flinke daling ten opzichte van de 722 miljoen euro een jaar eerder, maar fors hoger dan de door analisten voorspelde 431 miljoen euro.