Nederlandse financiële instellingen investeren in 2015 minder in kernwapenfabrikanten of bedrijven die de massavernietigingswapens onderhouden dan een jaar geleden.

Dat blijkt donderdag uit een rapport van vredesorganisatie Pax.

Dit jaar zitten banken, verzekeraars en pensioenfondsen voor ruim 2,3 miljard euro in zulke bedrijven, terwijl dat totale bedrag vorig jaar nog 2,5 miljard euro bedroeg.

Van alle organisaties investeert ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren, ondanks een daling ten opzichte van vorig jaar, met 988 miljoen euro nog altijd het meest in de kernwapenproducenten.

De tweede en derde plaats zijn voor Aegon en ING, met bedragen van respectievelijk 695 en 400 miljoen euro. De top drie is daarmee dezelfde als in 2014. ING heeft het bedrag dat geïnvesteerd werd in dergelijke bedrijven meer dan gehalveerd.

Pax stelt hierbij dat dit in strijd lijkt met het meer duurzame beleid dat het pensioenfonds in oktober aankondigde. "Nog altijd steekt het fonds de pensioenpremies van leraren, brandweerpersoneel en andere ambtenaren in producenten van massavernietigingswapens. Dat is onverdedigbaar."

Investeringen kernwapenfabrikanten

Genuanceerder

Een woordvoerder van pensioenfonds ABP laat weten dat het iets genuanceerder ligt dan in het rapport wordt beschreven. "Wij investeren in bedrijven, zoals bijvoorbeeld Boeing. Zij maken onderdelen die ook kunnen worden gebruikt in kernwapens."

Maar het is ook niet uitgesloten dat ABP investeert in kernwapenproducenten, legt de woordvoerder uit. "Zolang maar wordt voldaan aan het non-proliferatieverdrag. Bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van kernwapens, sluiten we niet uit."

Tijd

Tegelijkertijd zegt het fonds tijd nodig te hebben om het beleid tot uitvoering te brengen. "Daar nemen we vijf jaar de tijd voor. We gaan met een stofkam door de portefeuille en gaan de beleggingen tegen het licht houden; we toetsen op duurzaamheid. Op basis van de nieuwe criteria valt 30 procent uit de portfeuille", aldus de woordvoerder van het pensioendfonds.

Dat de lat omhoog gaat, zegt daarbij niets over bepaalde sectoren zoals bijvoorbeeld de tabaksbranche, benadrukt zij. "Wij kijken per belegging naar rendement, risico, kosten en duurzaamheid. Op basis daarvan komt een belegging in de portefeuille."

Tevreden

Wereldwijd werd er dit jaar door 382 instellingen 493 miljard dollar geïnvesteerd in kernwapenfabrikanten. Vorig jaar lag het totale bedrag nog op 402 miljard, alleen waren er toen 411 instellingen bij betrokken. Toch is Pax tevreden over dat het aantal instellingen is afgenomen, ondanks een stijging van het bedrag.

"Voor ons is het belangrijk dat er meer bedrijven zijn die niet willen investeren zonder een vorm van beleid. Dat betekent dat het rapport werkt en dat het stigma op kernwapens en investeringen daarin groeit. Het feit dat het aantal instellingen dat beleid heeft groeit, is een positief teken voor ons", aldus Krista van Velzen van Pax.