Premier Alexis Tsipras van Griekenland heeft zijn kabinet de opdracht gegeven om de lopende regelingen met schuldeisers snel af te ronden om zo een nieuwe uitgifte van internationale hulp mogelijk te maken.

Behalve uit Europese leningen betrekt Athene geld van private financierders.

De ministers van Financiën van de eurozone hebben de Grieken ondertussen te kennen gegeven dat er pas weer geld naar Athene vloeit als tevens een serie financiële hervormingen wordt doorgevoerd. Het gaat met name een strengere toewijzing van hypotheken.

Momenteel is een van de grootste problemen dat veel mensen niet kunnen aflossen en Tsipras' regering wil voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet. Het ministerie van Financiën is bezig een voor Brussel aanvaardbaar compromis hierover op te stellen.

Volgens de Europese Centrale Bank hebben de Griekse banken momenteel 14,4 miljard euro kapitaal nodig om de ongunstige economische voorspellingen te overleven.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf in Brussel aan dat uiterlijk komende maandag een beslissing over de betalingen aan Athene genomen zal worden. "Hopelijk zijn daarvoor de laatste kwesties opgelost", zo stelde hij.

Griekenland

Dossier Griekenland