Bij het Duitse constitutioneel hof in Karlsruhe zijn drie aanklachten ingediend tegen het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). 

De centrale vraag is of de steun, die bestaat uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van onder meer staatsobligaties van eurolanden bij banken, strookt met de wet.

Het hof maakte dinsdag bekend dat de zaken werden aangespannen in mei, september en oktober. Een woordvoerder zei dat de aanklacht van september werd ingediend door de eurosceptische partij ALFA (Allianz für Fortschritt und Aufbruch).

De andere twee partijen werden niet bij naam genoemd omdat die hun zaak niet wereldkundig hebben gemaakt. De zaken richten zich tegen het plan van de ECB en tegen de Duitse overheid omdat die er geen stokje voor stak.

Inflatie

De ECB kondigde begin dit jaar aan in elk geval tot september volgend jaar ruim 1,1 biljoen euro uit te trekken voor het programma, dat als voornaamste doel heeft de inflatie in de eurozone op te stuwen richting het streefniveau van circa 2 procent.

Na negen maanden neemt het gemiddelde prijspeil echter nog altijd maar mondjesmaat toe. ECB-president Mario Draghi heeft al meerdere keren aangegeven met meer steun te zullen komen als dat nodig is. Volgende maand komt de centrale bank met nieuwe inflatieramingen en groeiprognoses.

De centrale bank en de Duitse overheid waren niet bereikbaar voor commentaar.