De Nederlandse overheid heeft tot vorig jaar november dwarsgelegen bij de invoering van nieuwe, internationale belastingregels in Europees verband.

Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag voor aanvang van de Eurogroep in Brussel.

"De Tweede Kamer zei: kritiek op de innovatiebox is prima. Maar als het Nederlandse mkb (midden- en kleinbedrijf, red.) daar geen gebruik meer van kan maken, dan ligt Nederland inderdaad dwars", zegt Dijsselbloem.

Internationaal wordt de innovatiebox als te ruimhartig gezien. Met de regeling krijgen Nederlandse bedrijven een korting op belasting die zij moeten betalen over winst die met innovatie is gemaakt.

Dijsselbloem zegt dat er vorig jaar op Europees niveau een oplossing is gekomen in samenspraak met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), een denktank van voornamelijk geïndustrialiseerde landen. "Er is een lange discussie geweest en overeenstemming bereikt", aldus Dijsselbloem.

Volgens de bewindsman is er rekening gehouden met één van de Nederlandse bezwaren dat het mkb geen gebruik zou kunnen maken van de innovatiebox. Daar is nu een aanpassing voor gekomen.

Vorige week berichtte het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van EU-documenten dat Nederland, België en Luxemburg zich de afgelopen jaren stevig hebben verzet tegen de aanpak van belastingregels die voordelen aan bedrijven bieden.