Griekenland komt nog niet in aanmerking voor het volgende deel van het afgesproken steunpakket van in totaal 86 miljard euro. Volgens de eurolanden worden hervormingen te langzaam ingevoerd. 

Het gaat om een bedrag ter waarde van 2 miljard euro, zo meldt The Wall Street Journal maandag op basis van anonieme bronnen. 

Afgelopen zondag moest Griekenland een update geven over de invoering van zo'n vijftig hervormingen. Hoewel er vooruitgang is geboekt, is er meer tijd nodig voordat wordt voldaan aan alle eisen van de volgende tranche van het afgesproken steunpakket.

Komende woensdag moet er meer succes worden geboekt. Aan het einde van de week zullen ambtenaren overleggen over de laatste Griekse hervormingen. 

Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei maandag voorafgaand aan overleg in Brussel dat er veel is gedaan door Griekenland, maar dat er nog stappen gemaakt moeten worden. ''Ik verwacht vandaag geen beslissing.''

Hij benadrukt dat er nog weinig tijd is en er ligt veel druk op Griekenland. Dijsselbloem noemde een termijn van twee weken waarbinnen er geleverd moet worden en de experts van de geldschieters het eens zijn met wat er door de Grieken is gedaan. Er wordt pas geld uitgekeerd als alle acties zijn uitgevoerd en de goedkeuring er is van de Europese instellingen, zei hij.

Voldoen

Na afloop van het overleg meldde Dijsselbloem dat de Grieken hebben toegezegd dat het land "in de loop van de week" aan de gestelde voorwaarden zal voldoen.

De ambtenaren die de Eurogroep voorbereiden, krijgen het mandaat om "niet later dan aan het begin van volgende week" de situatie opnieuw te bekijken. Als het land zich aan de afspraken heeft gehouden, dan kan er tot uitbetaling worden overgegaan.

Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) benadrukt dat Griekenland aan "80 procent'' van de afspraken heeft voldaan. "Het gaat de goede kant op.''

26 miljard

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro is in twee delen (een van 2 en een van 1 miljard euro) geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen. Over de uitbetaling van 2 miljard euro waren vorige maand afspraken gemaakt.

De hervormingen zouden medio oktober al goedgekeurd moeten worden, maar door de verkiezingen in september en onenigheid tussen de Grieken en de trojka duurt het langer. Daarom kunnen de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) niet instemmen met uitbetaling, aldus de bronnen.

Griekenland

Salarissen 

De Griekse overheid heeft het geld nodig om onder andere de salarissen van ambtenaren te betalen. Het land hoeft geen grote bedragen over te maken aan schuldeisers de komende tijd.

Het begint "irritant" te worden, aldus een betrokken onderhandelaar over de vertragingen. Er is onder andere nog geen overeenstemming over de rechten van banken wanneer huiseigenaren niet voldoen aan hun hypotheek.