Toezichthouder AFM wil ABN Amro een tweede boete opleggen in verband met rentederivaten die klanten van de bank kochten tussen oktober 2010 en januari 2013.

ABN heeft volgens de AFM klanten niet eerlijk, goed en professioneel behandeld. Dit blijkt maandag uit het verslag over het derde kwartaal van de bank, waar het Financieele Dagblad over schreef.

De boete voor ABN bedraagt 750.000 euro. De straf is nog niet gepubliceerd door de AFM, omdat ABN in beroep wil gaan, zo legt een woordvoerder van de toezichthouder uit.

Door het hoger beroep zegt de bank rekening te houden met hogere juridische kosten in verband met de rentederivaten.

In oktober kreeg ABN al een boete van 2 miljoen euro voor het niet goed bijhouden van gegevens over de verkochte rentederivaten. Hierdoor kon de toezichthouder niet goed beoordelen of de bank de wetgeving naleefde.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de bank, die op korte termijn naar de beurs moet, een boete heeft gekregen van 1,2 miljoen euro voor misstanden op het kantoor in Dubai. Deze boete werd opgelegd door De Nederlandsche Bank en de toezichthouder in Dubai.

Banken verkochten renteswaps als een product waarmee de rente op een lening kon worden vastgezet. Wat ze er volgens gedupeerden niet bij vertelden, is dat renteswaps bij een dalende rente een negatieve waarde opbouwen. Daardoor moeten bedrijven enorme boetes betalen als ze van de lening en renteswap af willen.