De investeringsbudgetten in de mondiale oliesector zijn dit jaar in totaal met 200 miljard dollar (186 miljard euro) verlaagd. 

Inclusief uitgestelde en geschrapte projecten zal het aanbod daardoor afnemen met 5 miljoen vaten per dag, ongeveer de helft van de productie van Saudi-Arabië.

Dat zei prins Abdulaziz bin Salman maandag in de aanloop naar een bijeenkomst van olieministers in Doha. 

Saudi-Arabië is zelf medeverantwoordelijk voor de daling van de olieprijs met 42 procent, door vast te houden aan zijn productieplafond.

Hoogste niveau

De grootste producent binnen oliekartel OPEC wilde met die handhaving de strijd aangaan met Amerikaanse bedrijven, die hun productie hebben opgevoerd tot het hoogste niveau in decennia. Op papier geldt een limiet van 10 miljoen vaten per dag, maar dat wordt al minstens een jaar overschreden.

De vierde zoon van de Saudische koning verwacht dat de productie in landen buiten het kartel vanaf volgend jaar afneemt. Saudi-Arabië zal juist blijven investeren in olie- en gasprojecten omdat de vraag op de lange termijn toeneemt. De prins wees onder meer op voorspellingen dat de mondiale middenklasse zal aanzwellen van 1,8 miljard mensen nu naar 3,2 miljard mensen in 2020 en 4,9 miljard in 2030.