ABN Amro heeft in het derde kwartaal opnieuw meer winst gemaakt dan een jaar eerder. 

De genationaliseerde bank profiteert van het herstel van de economie, waardoor minder geld hoeft te worden gereserveerd voor slechte leningen.

ABN Amro meldde maandag een nettowinst van 509 miljoen euro over het derde kwartaal . Dat is een derde meer dan een jaar eerder, toen de winst mede werd gedrukt door eenmalige kosten van 67 miljoen euro.

Gecorrigeerd daarvoor steeg het resultaat met 13 procent. Op die basis liep de winst in de eerste negen maanden van dit jaar met 44 procent op, naar 1,65 miljard euro.

Eind vorige maand bevestigden de Staat en ABN hun voornemen om de bank op korte termijn weer naar de beurs te brengen. Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm liggen de voorbereidingen daarvoor op schema.

Nettowinst 

ABN verwacht dat de nettowinst in het vierde kwartaal stevig onder druk komt te staan door hoge toezichtsheffingen. Die komen in de laatste drie maanden van het jaar, waarin die kosten allemaal worden geboekt, uit op 246 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 91 miljoen euro. De kosten worden onder meer opgedreven door de bankenbelasting.

De bank zag de afschrijvingen op slechte leningen vorig kwartaal ruimschoots halveren, tot 94 miljoen euro. ABN was net als in het tweede kwartaal marktleider op het gebied van verstrekte hypotheken, met een marktaandeel van 22 procent.

Winst

Bron: ABN Amro© Nu.nl/Jolien de Vries

Stabiele ontwikkeling 

Dat aandeel zal in de laatste drie maanden van 2015 volgens het bedrijf dalen. Op termijn mikt ABN op een stabiele ontwikkeling van de hypotheekportefeuille ten opzichte van de markt.

De bank wist zijn buffers de afgelopen maanden verder te versterken. De verhouding tussen het eigen vermogen en de uitstaande leningen ('core tier 1' -ratio) steeg daardoor met bijna 2 procentpunt op jaarbasis, naar 14,8 procent. Daarmee is de buffer nu groter dan de verhouding van 11,5 tot 13,5 procent waar op termijn op wordt gemikt.