Volkswagen zal schadevergoedingen gaan uitkeren aan de Amerikaanse eigenaren van auto's met de omstreden dieselmotoren.

Dat meldt de New York Times zaterdag.

Volgens de Amerikaanse krant zal het bedrijf op maandag een aankondiging doen omtrent een mogelijke schadevergoeding.

Daarbij wordt een bedrag van 1.250 dollar genoemd, maar de officiële kanalen bij Volkswagen bevestigen dat niet. De Amerikaanse autowebsite Thetruthaboutcars.com meldt dat de schadevergoeding in de vorm van een tegoedbon kan oplopen tot 500 dollar.

Daarnaast kunnen automobilisten met een besmette Volkswagen een korting van 750 dollar krijgen wanneer ze een nieuwe aankoop doen bij een Volkswagen dealer.

Onderzoek

Op 18 september werd er een onderzoek gepubliceerd van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB). Daaruit bleek dat Volkswagen de strenge milieueisen die zijn opgenomen in de Clean Air Act met zijn dieselmotoren ontloopt.

Eigenaren van dieselmotoren hebben inmiddels rechtszaken tegen het Volkswagen-concern aangespannen. Of deze claims komen te vervallen wanneer ze de compensatie accepteren, is onduidelijk. 

Veertig keer

Volgens het EPA-onderzoek stoten de dieselmotoren tot veertig keer de toegestane hoeveelheid stikstofoxiden uit. 

Begin november bleek uit onderzoek van Volkswagen zelf dat er ook is gerommeld met de meting van koolstofdioxide (CO2) bij zowel diesels als benzineauto's. Door de uitstoot van CO2 warmt de aarde op.