UTRECHT - De bonden overwegen op 13 oktober het openbaar vervoer in Nederland plat te leggen. Een woordvoerster van FNV Bondgenoten verklaarde zaterdag dat er over een dergelijk plan wordt gesproken. Maandag staken bus, metro en tram in Amsterdam. Op 2 oktober is er een demonstratie in de hoofdstad tegen het kabinetsbeleid.

Volgens de woordvoerster is de protest na 2 oktober zeker niet afgelopen. "We kijken naar de verschillende sectoren. Het is nog niet precies duidelijk hoe we dat gaan aanpakken. Eén van de plannen die we nu bespreken is een actie met het openbaar vervoer op 13 oktober."

Maandag wordt er geprotesteerd in de regio Amsterdam. Niet alleen het openbaar vervoer gaat plat, maar er wordt volgens de bonden ook gestaakt bij de overslagbedrijven in de Amsterdamse haven en bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn zullen de klanten van de winkels weinig merken van de acties.

In de voedingsindustrie in Zaandam en in de metaalindustrie en op bouwplaatsen in en om Amsterdam zijn werkonderbrekingen.