Oud-directeur Buck Groenhof van de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal heeft eerder deze week aangifte gedaan tegen zijn voormalige werkgever.

Dat bevestigt zijn advocaat Jeroen Soeteman zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door NRC.

Volgens Groenhof maakte SNS Reaal zich schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte. SNS Reaal zou de rechtbank onvolledig en onjuist hebben geïnformeerd, door meerdere keren delen uit de vaststellingsovereenkomst met Groenhof weg te laten. De voormalige directeur van SNS Property Finance wordt zelf overigens vervolgd voor fraude.

De aangifte van Groenhof draait om de afkoopsom van 750.000 euro die hij bij zijn vertrek eind 2012 heeft gekregen. In de overeenkomst met zijn werkgever stond dat SNS Reaal de afkoopsom in geval van fraude niet meer kan terug eisen, als de fraude niet binnen een half jaar bij de rechter aanhangig is gemaakt. En juist dat deel zou SNS Reaal hebben weggelaten.

In een kort geding in de zomer van 2014 oordeelde de rechter dat de bankverzekeraar te laat was met een zaak aanspannen over de fraude. SNS Reaal kon dus geen aanspraak meer maken op de afkoopsom van Groenhof.

Onjuist geïnformeerd

In een nieuwe procedure probeert de bankverzekeraar dit op te lossen door tegenover de rechter te beweren dat SNS Reaal de fraude wel binnen zes maanden aanhangig heeft gemaakt. SNS Reaal zou zich in de strafzaak als benadeelde partij hebben gevoegd. Op basis daarvan heeft de rechtbank SNS toestemming gegeven om beslag te leggen op de afkoopsom.

Maar uit navraag bij advocaten van Groenhof bleek dat dit niet is gebeurd. Daarmee zou SNS Reaal de rechtbank onjuist hebben geïnformeerd. De voormalige topman deed daarom aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting.

Een woordvoerder van SNS Reaal Holding zei vrijdagavond tegen NRC nog niet te kunnen reageren, omdat de aangifte nog niet binnen is.

Groenhof

Groenhof wordt zelf verdacht van het verrekenen van vergoedingen met andere managers, zonder dat zijn werkgever ervan wist. Het OM vervolgt hem voor onder meer valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Er loopt ook een civiele procedure tegen de oud-directeur, waarin het gaat om de schade die Groenhof de bank heeft berokkend.

In totaal worden tien managers van SNS Property Finance vervolgd. Met vijf andere verdachten is voor bijna een 500.000 euro aan schikkingen getroffen. Ook zijn er taakstraffen en een boete opgelegd.