Uitzendorganisatie Aelbers mag buitenlandse bouwvakkers kosten voor huisvesting in rekening brengen. De cao bouwnijverheid verzet zich daar niet tegen.

Dat heeft de kantonrechter in Zutphen donderdag bepaald.

FNV, die de uitzender ervan beschuldigt de bouwvakkers onder te betalen, is verbijsterd over de uitspraak en gaat in beroep. Volgens de vakbond is de uitleg van het betreffende cao-artikel door de kantonrechter onder meer strijdig met uitspraken in soortgelijke zaken.

"We gaan in hoger beroep. Het is onacceptabel dat het grootste uitzendbureau in de bouw met oneigenlijke constructies winst maakt over de ruggen van werknemers", zegt FNV-bestuurder Helga Tienkamp.

Polen en Duitsland

Aelbers werft werknemers in vooral Polen en Duitsland, die via het uitzendbureau in Nederland aan de slag gaan voor grote bouwbedrijven.

De uitzender regelt huisvesting in de buurt van de plaats waar ze werken en trekt de, volgens FNV hoge, huisvestingskosten van het loon af. Daardoor zijn de buitenlandse bouwvakkers van Aelbers veel goedkoper dan Nederlandse krachten en dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de vakbond.