De Nederlandsche Bank (DNB) moet niet buigen voor de kritiek uit de financiële sector dat de examens voor bestuurders en verzekeraars soms worden afgenomen door te jonge psychologen.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tegen NU.nl.

"De PvdA wil juist het old boys network dat de financiële sector nog zo kenmerkt doorbreken, niet beschermen", zegt Nijboer. Hij vraagt woensdag in de Kamer aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem "niet te buigen voor de kritiek uit de financiële sector".

In 2012 werd de vernieuwde examenaanpak voor de sector ingevoerd. Maar potentiële bestuurders die worden geïnterviewd door psychologen van DNB om te zien of zij mentaal geschikt zijn voor de baan, vinden hun gesprekspartner in sommige gevallen te jong. Binnen die kringen hebben critici het over "psychologen van begin dertig".

"We brengen meer senioriteit in, omdat we merkten dat gesprekspartners niet altijd op dezelfde golflengte zaten", zei Jan Sybrand, directeur toezicht bij DNB, vorige week tegen Het Financieele Dagblad.

Kijken naar kwaliteit

Maar de PvdA'er wil dat er wordt gekeken naar kwaliteit, waarbij geslacht of leeftijd geen rol speelt. Daarbij doen banken het in zijn ogen slecht als je kijkt naar diversiteit. Zij houden zich niet aan de door henzelf gemaakte afspraak dat ze ernaar streven 30 procent vrouwen in de top te benoemen.

Nijboer: "Er is alle reden om de ongezonde ons-kent-ons cultuur te doorbreken. Juist van professionele, onafhankelijke, jonge mensen kunnen bankiers nog een boel opsteken. Laat ze er hun voordeel mee doen."

Dijsselbloem reageerde tijdens een Kamerdebat waarin onder andere dit onderwerp aan bod kwam instemmend op de oproep van Nijboer. 

DNB kan zich niet vinden in de kritiek van de PvdA, zo laat de toezichthouder in een reactie weten. "Soms kan senioriteit wat gerechtvaardigder zijn", zegt een woordvoerder desgevraagd. Volgens de zegsman wordt het proces in sommige gevallen wel aangepast, maar de inhoud van de examengesprekken blijft hetzelfde.