Als gevolg van het uitstootschandaal bij Volkswagen, wil de Europese Commissie nog meer inzicht in emissietesten. De commissie wil per lidstaat over de schouder meekijken bij tests.

Volgens EU-commissaris Elżbieta Bienkowska (Interne Markt) hebben de huidige tests gefaald, zo meldt de Süddeutsche Zeitung donderdag. Ze pleit er onder meer voor dat lidstaten de resultaten van emissietesten met elkaar uitwisselen.

Het Europees Parlement stemde onlangs voor meer bevoegdheden voor Brussel bij het toezicht op de automarkt en op nationale instanties die auto's goedkeuren.

De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de emissienorm en het toelaten van auto's. In Nederland moet de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) dat doen. Brussel wil hierin een rol spelen en komt in december met plannen.

India

Ondertussen wachten autoriteiten in India op een reactie van de Duitse automaker. Uit tests in het land bleek dat bij vier modellen van Volkswagen en dochter Audi qua uitstoot de toelaatbare grenzen zijn overschreden.

In potentie zijn in het land 314.000 auto's getroffen. India hanteert overigens een andere standaard voor uitstoot dan Europa. Mocht er gebruik zijn gemaakt van sjoemelsoftware, dan wacht Volkswagen een strafrechtelijk onderzoek. Volkswagen heeft nu dertig dagen de tijd om op de bevindingen te reageren.

Volkswagen verkocht in de zes maanden tot september 23.224 auto's in India. Daarmee heeft het een marktaandeel van 1,7 procent in de op twee na grootste automarkt van Azië, zo blijkt uit gegevens van de Indiase autobranchevereniging.

VW-schandaal