Het bedrijf Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is onder verscherpt toezicht gesteld door het ministerie van Financiën.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt donderdag berichtgeving in De Volkskrant hierover. 

Het bedrijf staat sinds afgelopen zomer onder verscherpt toezicht en staat op omvallen. Directeur Maarten Brouwer zal onder druk van het ministerie per 1 december vertrekken.

De crisis is veroorzaakt door interne wanorde en een mislukt commercieel 'avontuur' in Chili. Het bedrijf kreeg de opdracht om 850 miljoen peso's te slaan. Maar vanwege problemen bij de productie keurde de Chileense inspectie de munten af. KNM kreeg hiervoor een boete.

Er dreigt een miljoenenverlies over de jaren 2014 en 2015, maar de staatsdeelneming blijft zolang overeind dankzij de coulance van het ministerie. Het ministerie van Financiën heeft zeker 18 miljoen euro tegoed van het munthuis.

Staatssecretaris Eric Wiebes heeft donderdag een brief naar de Kamer gestuurd waarin staat dat de grootste financiële zorgen onder controle zijn. Maar de accountant weigert toch de jaarrekening van 2014 goed te keuren. De problemen zullen volgens de staatssecretaris in "beperktere mate" doorwerken in de cijfers van dit jaar.

Wiebes schrijft verder dat er "ingrijpende operationele maatregelen" nodig zijn. Een zogenoemde chief restructuring officer gaat het bedrijf herstructureren en bezuinigingen doorvoeren. Brouwers blijft tot 1 december optreden als adviseur. Het ministerie onderzoekt daarnaast of KNM een staatsbedrijf moet blijven. Het kabinet informeert de Kamer hier volgend jaar over.

Sinds 1807 slaat KNM de Nederlandse munten. In 1994 is de onderneming verzelfstandigd. Er werken nu zo'n honderddertig mensen.