ABN Amro heeft boetes van in totaal circa 1,2 miljoen euro gekregen vanwege misstanden op zijn kantoor in Dubai. Dat maakten de bank en het ministerie van Financiën woensdag bekend.

Volgens toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en Dubai Financial Services Authority (DFSA) schoten medewerkers van ABN in Dubai ernstig tekort bij het voorkomen van witwaspraktijken.

Daarbij was er ook onvoldoende controle vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam op het filiaal in Dubai.

ABN Amro moet 625.000 euro betalen aan DNB. Daarnaast legde de DFSA een boete op van 640.000 dollar (circa 585.000 euro). De bank gaat niet in beroep.

De onregelmatigheden kwamen aan het licht bij een intern onderzoek dat de bank instelde na meldingen van twee klokkenluiders.

Transacties 

Daarbij bleek dat er transacties plaatsvonden die volledig in strijd waren met regels die bijvoorbeeld witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme moeten voorkomen. Bankmedewerkers hadden te weinig zicht op de identiteit van klanten en de herkomst van hun vermogen en hielden te weinig toezicht op transacties.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de onregelmatigheden woensdag in een brief aan de Tweede Kamer ernstig. Volgens hem heeft ABN inmiddels voldoende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Daarbij gaat het om maatregelen binnen het gehele bedrijf, niet alleen in Dubai.

Ontslagen 

Negen betrokken medewerkers zijn inmiddels ontslagen, waaronder de Nederlandse landenmanager van het filiaal in het Emiraat. ABN gaf woensdag aan de banden met ongeveer tachtig klanten en ''een aantal'' intermediairs in Dubai te hebben verbroken.

Bij het onderzoek zijn volgens ABN geen bewijzen gevonden dat er daadwerkelijk sprake is geweest van witwassen.