Bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) spraken met bankiers en vermogensbeheerders kort voordat belangrijke beleidsbesluiten werden genomen. 

Soms zagen beide partijen elkaar enkele dagen daarvoor nog en in een enkel geval zat er slechts een paar uur tussen.

Dat blijkt uit kopieën van de agenda's van zes leden van de raad van bestuur van de ECB, waarover zakenkrant Financial Times beschikt. Daarin staan verscheidene van zulke ontmoetingen tussen augustus 2014 en augustus 2015. Bij die ontmoetingen werd nooit marktgevoelige informatie gedeeld, benadrukt de ECB.

Zo hadden bestuurders Benoît Cœuré en Yves Mersch een ontmoeting met de Zwitserse bank UBS, kort voor een belangrijke tweedaagse beleidsbijeenkomst.

Cœuré sprak eerder in het jaar ook al met vertegenwoordigers van BNP Paribas en vermogensbeheerder BlackRock, vlak voordat hij met het ECB-bestuur om tafel zat.

Verhoogd toezicht

De onthullingen komen op het moment dat er verhoogd toezicht is op contacten tussen toezichthouders en de financiële sector. Eerder dit jaar heeft de ECB nieuwe uitgangspunten geformuleerd over de vraag hoe gecommuniceerd moet worden met de private sector. Het moet vooral open en transparant.

Een van de aanleidingen was een relletje rond Cœuré. De Franse bestuurder liet zich in mei tijdens een bijeenkomst met bankiers en hedgefondsmanagers ontvallen dat de ECB zijn stimuleringsprogramma wat zou versnellen met het oog op de naderende zomer, waarin minder wordt gehandeld.

Pas de volgende dag maakte de ECB de uitspraken openbaar, wat tot een sterke koersval van de euro leidde. Dat riep de vraag op of Cœuré zijn publiek niet onbedoeld van zeer waardevolle voorkennis had voorzien.