De vijfhonderd grootste vermogensbeheerders ter wereld hebben in 2015 een recordbedrag van 78,1 biljoen dollar (70,1 biljoen euro) onder hun hoede.

Een toename van 2 procent ten opzichte van 2014, meldt onderzoeksbureau Towers Watson Investment. Ondanks een minder sterke procentuele groei, is sinds 2004 het totale vermogen onder beheer van de partijen gegroeid met 30 biljoen dollar (ruim 27 biljoen euro).    

"Voor het eerst zien we dat met name de zeer grote en de kleinere vermogensbeheerders groeien ten koste van de middelgrote beheerders", zegt Dick Veldman van Towers Watson Nederland.

Zelfstandig

Uit het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het Amerikaanse tijdschrift Pensions & Investments, blijkt dat het aantal zelfstandige vermogensbeheerders in de top twintig verdubbeld is. Zij vormen een meerderheid ten opzichte van beheerders gelieerd aan financiële instellingen, zoals banken.

Elf beheerders uit de top twintig komen uit de Verenigde Staten, de rest uit Europa. Op de eerste plek staat BlackRock (VS) gevolgd door landgenoten Vanguard Group en State Street Global. Het Duitse Allianz Group bezet de nummer vier positie.

De groeiverwachtingen voor het komende jaar zijn volgens Towers Watson gematigd, mede door de beperkte groei van de wereldeconomie en de huidige hoge waarderingsniveaus van de beleggingsmarkten.