De vier grootste banken van Griekenland komen 14,4 miljard euro tekort om eventuele economische schokken op te vangen.

Dat meldt de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag.

Het gaat om Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank. De ECB onderwierp de vier banken aan verschillende stresstesten. De banken komen samen, in een normale situatie, 4,4 miljard euro tekort. Wanneer er wordt uitgegaan van het slechtste scenario komt daar 10 miljard euro bij.

Van de onderzochte instellingen komt de Piraeus Bank het meeste tekort, namelijk 4,9 miljard euro. De grootste bank van het land, de National Bank of Greece, moet 4,6 miljard aan vers kapitaal zien aan te trekken. Voor de Eurobank en de Alpha Bank gaat het respectievelijk om 2,2 miljard en 2,7 miljard.

Deadline

De Griekse banken krijgen tot 6 november om met oplossingen te komen om hun tekorten weer aan te vullen en om financieel weer aan te sterken.

Vorig jaar oktober zakten 25 van de 130 grootste banken in de eurozone voor de stresstest. Vorig jaar zakte de Griekse Eurobank en de National Bank of Greece ook al voor de stresstest. De Eurobank had toen een tekort van 1,8 miljard euro en de National Bank of Greece kwam 900 miljoen euro tekort.

Bankroet

Het is belangrijk dat de Griekse geldverstrekkers snel weer voldoende buffers hebben, omdat voor hen een belangrijke rol is weggelegd bij het weer een beetje op de been helpen van de Griekse economie. 

Griekenland ging afgelopen zomer nog bijna bankroet. Pas op de valreep gingen de Grieken akkoord met afspraken met schuldeisers. Dat de banken in het land al die tijd overeind konden blijven, is mede te danken aan noodsteun van de ECB.

Nederlandse banken

Alle zeven Nederlandse banken die vorig jaar door de ECB onder de loep werden genomen door middel van een stresstest, haalden die toen met gemak.