Groei Amerikaanse economie neemt sterk af

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal gegroeid met 1,5 procent op jaarbasis

In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 3,9 procent. Dat maakt de Amerikaanse overheid donderdag bekend in een eerste schatting. 

Economen verwachtten voor het derde kwartaal gemiddeld een afzwakking tot 1,6 procent.

De belangrijkste reden voor de groeivertraging is toe te schrijven aan het bedrijfsleven, dat zijn voorraden probeert af te bouwen. Zonder die verandering van de voorraden zou een economische groei van 3 procent zijn gerealiseerd. 

De uitgaven van consumenten, die samen goed zijn voor zo'n 70 procent van de Amerikaanse economie, namen vorig kwartaal met ruim 3 procent toe. Ook de investeringen van bedrijven, de uitgaven van de overheid en de export leverden positieve bijdragen aan de groei.

Renteverhoging

Het herstel van de economie leidt mogelijk dit jaar nog tot de eerste renteverhoging in de VS sinds mei 2006. Woensdag liet de Federal Reserve de mogelijkheid dat die stap in december wordt gezet nog nadrukkelijk open.

De Fed wees daarbij op de aanhoudende, bescheiden groei. Tegelijkertijd lieten de centrale bankiers weten dat er verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie nodig is voordat er daadwerkelijk wordt besloten de rente te verhogen.

Op 24 november volgt een tweede raming van de groei van de economie. Deze wordt gebaseerd op meer gegevens. In december volgt dan nog een derde schatting.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie