Nederlandse handel met ontwikkelingslanden verdrievoudigd

De Nederlandse goederenhandel met ontwikkelingslanden is sinds 2006 verdrievoudigd.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De import uit de 48 minst ontwikkelde landen ter wereld is ten opzichte van 2006 verdrievoudigd tot ruim 3 miljard euro in 2014. De Nederlandse export naar deze landen verdrievoudigde ook. De export kwam vorig jaar uit op 4,5 miljard euro.

Zelfs toen de wereldhandel fors kromp, groeide de Nederlandse export naar deze landen verder. De handel met ontwikkelingslanden groeide drie tot vier keer zo hard als de groei van de totale Nederlandse invoer en uitvoer.

Aardolie

Voor Nederland zijn Togo, Senegal en Guinee de belangrijkste afzetmarkten. Deze landen zijn ieder goed voor meer dan 10 procent van de totale uitvoer naar ontwikkelingslanden en nemen met name geraffineerde aardolieproducten van Nederland af.

Angola, Bangladesh en Equatoriaal-Guinee zijn samen goed voor drie kwart van de totale invoer uit ontwikkelingslanden. Uit Bangladesh komt vooral kleding. Uit de twee andere landen voornamelijk ruwe olie, aardolie en aardgascondensaten.

In de periode vanaf 2006 tot en met 2014 daalde de omvang van de ontwikkelingshulp aan deze landen van 0,81 procent naar 0,67 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) van Nederland. Maar omdat de bni in dezelfde tijd wel is gegroeid, bleef de daling in euro's beperkt.

Potentie 

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) laten de CBS-cijfers zien hoeveel potentie er zit in de ontwikkelingslanden. ''Ik roep ondernemers dan ook op om nog vaker naar deze landen te kijken, zodat we de komende tien jaar op zijn minst deze groei kunnen evenaren.”

De minister benadrukt dat het wel om 'fatsoenlijke groei' moet gaan. ''Juist in ontwikkelingslanden is er een groot risico dat investeringen of handelscontracten vooral voordelen opleveren voor de elite, ten koste van de lokale bevolking of het milieu", aldus Ploumen.

Lees meer over:
Tip de redactie