FNV verliest ook hoger beroep in zaak loonakkoord

De FNV heeft ook het hoger beroep in de zaak rond het loonakkoord voor ambtenaren verloren. 

Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren dinsdag afgewezen.

Eerder had de voorzieningenrechter de vakbond al in het ongelijk gesteld in het kort geding dat FNV had aangespannen tegen de overheid en drie kleine vakbonden voor overheidspersoneel. Tegen die beslissing was FNV in beroep gegaan bij het hof. Het hoger beroep vond plaats op 15 oktober. 

"De door de rechtbank in het kort geding vastgestelde feiten zijn in hoger beroep niet bestreden", aldus het gerechtshof. 

Bekijk hier de verklaring van het gerechtshof:

Consequenties

"Wij gaan de uitspraak goed bestuderen en kijken wat de consequenties zijn voor de wijze van overleggen in de polder", reageert vicevoorzitter Ruud Kuin van FNV.

"Deze uitspraak verandert overigens niets aan ons standpunt over de inhoud van deze deal. Deze deal verslechtert het ABP-pensioen tot wel 15 procent. Dit kan echt niet", meent Kuin.

De vakcentrale gaat later op dinsdag in gesprek met het kabinet en andere vakbonden die het loonakkoord wel hebben ondertekend. 

Onderhandelingen

FNV is geen partij bij het loonakkoord dat de overheid in juli sloot met de drie vakorganisaties. De vakcentrale haakte af bij de onderhandelingen, omdat een deel van de in het akkoord geregelde loonsverhoging wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP.

Volgens FNV raakt ''deze sigaar uit eigen doos'' de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds. De loonsverhoging, die de basis moet vormen voor de verdere uitwerking van de zeven grote overheid-cao's, wordt namelijk deels betaald uit een versobering van de ambtenarenpensioenen.

De vakcentrale beriep zich er bij de rechter op dat geen sprake is geweest van het vereiste open en reëel overleg over het loonakkoord. Net als de voorzieningenrechter verwerpt het hof dit argument. 

FNV was in een vroeg stadium betrokken bij de besprekingen, nam er actief aan deel en besloot zelf in een laat stadium het overleg te verlaten. Met de drie andere vakbonden is er ook volgens het hof de vereiste meerderheid om het loonakkoord te sluiten.

Referendum

Uit een referendum onder de eigen achterban van de FNV bleek vorige week dat 84 procent tegen het loonakkoord voor overheidspersoneel is. "Een duidelijker signaal kan er niet afgegeven worden aan Rutte", zei Kuin daar toen over.  

De opkomst voor dat referendum was overigens laag. Van de 2,8 miljoen deelnemers van het pensioenfonds hebben er 44.000 gestemd. Dat is een opkomst van 1,57 procent.

Het loonakkoord voorziet in een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren en onderwijzers, die jarenlang op de nullijn hebben gezeten.

Op basis van het loonakkoord zijn de afgelopen periode al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie